ΗΠΑ: Η Shell ανακοίνωσε περικοπές δαπανών ύψους 15 δισ. δολαρίων την επόμενη τριετία

Η ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 15 δισ. δολαρίων εντός των επομένων τριών ετών καθώς η τιμή του "μαύρου χρυσού" υποχωρεί εξακολουθητικά, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Shell είναι η πρώτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που ανακοίνωσε τα κέρδη της για εφέτος, μετά την υποχώρηση του αμερικανικού αργού σε χαμηλά πενταετίας. Οι περικοπές που ανακοίνωσε η εταιρεία αφορούν σε 40 επενδύσεις σε όλον τον κόσμο, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής Μπεν Βαν Μπέουρντεν σε συνέντευξή που παραχώρησε.

"Βλέπουμε την πίεση στο πρόγραμμα επενδύσεων" δήλωσε στο Bloomberg και συνέχισε: "Πρέπει να δείξουμε σύνεση και ταυτόχρονα να μην αντιδράσουμε βιαστικά".

Τα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 3,3 δισ. δολάρια, έναντι 2,9 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις 13 αναλυτών στο πρακτορείο Bloomberg, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για κέρδη 4,1 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Shell υποχώρησε στο Λονδίνο κατά 4,4% στις 10:11 ώρα Ελλάδας.

Η εταιρεία Shell, που εδρεύει στη Χάγη, θα πληρώσει 47 σεντς ανά μετοχή, το ίδιο ποσό δηλαδή που κατέβαλε στους μετόχους της και το προηγούμενο τρίμηνο.

Πέρα των περικοπών 15 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα επενδύσεωντης εταιρείας, η Shell προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τις δαπάνες της εάν η τιμή του πετρελαίου δεν ανακάμψει.

"Η Shell έχει επιλογές για να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές αλλά δεν θέλουμε να αντιδρούμε υπερβολικά με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σήμερα πολύ χαμηλά" υπογράμμισε ο Βαν Μπέουρντεν.

Ι.Ι.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros