Κύπρος: Θετικά αποτιμά η Λευκωσία το πρόγραμμα Ντράγκι

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τη δυνατότητα της Κύπρου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας, το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Κύπρο ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, γεγονός που θα διευκολύνει την επιστροφή της στις αγορές.

«Η δήλωση Ντράγκι αποτελεί θετική εξέλιξη, την αξιολογούμε για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η Κύπρος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Με αυτά τα δεδομένα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης, η Κύπρος από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θεωρείται ότι δικαιούται να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το πρώτο «τρένο» του προγράμματος, εξαιτίας της εκκρεμότητας με το μνημονιακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, τα κράτη που βρίσκονται σε μνημόνιο θα μπορούν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, εφόσον έχουν εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση. Στην περίπτωση της Κύπρου, το πρόγραμμα είναι παγωμένο λόγω του προβλήματος, που προέκυψε από την αναβολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Αν η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα ολοκληρωθεί έγκαιρα, τότε η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα της ΕΚΤ σύντομα.

Ενισχυτική των πιο πάνω είναι και η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, η οποία αναφέρει: «Εναπόκειται σε εμάς, μέχρι τον προσεχή Μάρτιο όπου μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της ΕΚΤ, να έχουμε θετική αξιολόγηση από την τρόικα για να επωφεληθούμε από την εξαγγελία της ΕΚΤ». Σημειώνεται στη συνέχεια ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό σε τέτοια μεγάλη έκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εφαρμογή του προγράμματος θα αυξήσει την προσφορά χρήματος, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διευκολύνει τις προσπάθειες της Κύπρου για έξοδο στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2015.

 

 

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών