Η Τουρκία αποπροσανατολίζει

smyrlis

Άρθρο του κ. Γιάννη Σμυρλή, γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, για τη Mail.

Η περίοδος  που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί ως πραγματικά σημαντική για τα εθνικά μας ζητήματα ως Ελλάδα. Διαχρονικά τις περιόδους οικονομικών κρίσεων δημιουργούνται οι συνθήκες για γρήγορη εξέλιξη σε πολύ διαφορετικούς τομείς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι μέσα στην κρίση άνοιξε η συζήτηση του ορυκτού πλούτου και όλα δείχνουν ότι δεν θα μείνουμε μόνο στη διερεύνηση.

Βέβαια, οι κρίσεις επιταχύνουν όχι μόνο διαδικασίες προς όφελος ενός κράτους αλλά πολλές φορές ανοίγουν και θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα που δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Όταν η κουβέντα έρχεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι προφανές, ότι συμπεριλαμβάνονται όλα από την ΑΟΖ, την Κύπρο, τον ορυκτό πλούτο και ό,τι άλλο μπορεί να συνυπολογιστεί ως τομέας ενδιαφέροντος ανάμεσα σε δύο χώρες που συνορεύουν και έχουν ανοικτές εκκρεμότητες.

Ξεκινώντας από τις πρόσφατες συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Λευκωσία και το Καϊρο, αποτελούν τη συνέχεια μίας συνολικής στρατηγικής ρύθμισης των ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο συμβαίνει για την ρύθμιση των ΑΟΖ και με την Ιταλία και με την Αλβανία. Ο λόγος είναι ότι η χώρα αναπτύσει μία στρατηγική εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας στη Μεσόγειο, ώστε να μπορούμε μετά να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων χωρίς εμπόδια, που αν και στην ουσία θα είναι πρόσκαιρα, μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. Το πλάνο είναι ξεκάθαρο, ρυθμίζουμε με τους γείτονες μας την ΑΟΖ, διατηρούμε καλή συνεργασία και η κάθε χώρα προχωράει στις κινήσεις που αυτή θεωρεί σημαντικές για το λαό της.

Αναλύοντας όμως και την τουρκική αντίδραση με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Βarbarosστα Κυπριακά οικόπεδα, θεωρώ ότι είναι μία κίνηση αντίστοιχη με τις καθημερινές παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία πάντοτε αντιδρά προκλητικά, όταν θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα ή να δείξει ότι αποτελεί σημαντικό παίκτη στην περιοχή. Θυμίζω ότι ο τουρκικός λαός διατηρεί έναν εθνικό μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος συντηρείται και από την πολιτική ηγεσία. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην δείξει με έμφαση στο εσωτερικό της ότι είναι έτοιμη η χώρα για όλα, τη στιγμή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος  προχωρούν το πλάνο οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τους γείτονες όπου αυτές δεν έχουν οριστεί.

Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς στα οικόπεδα που ερευνά το Barbarosαλλά και οι δηλώσεις περι εφαρμογής κανόνων εμπλοκής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε περίπτωση συνάντησης με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά πλοία αποτελούν ένα πρόσχημα εμπλοκής. Το πρόσχημα αυτό, σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  θα προσπαθήσει να φέρει στο τραπέζι το κυπριακό και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η κίνηση από τουρκικής πλευράς και ορθώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά τον Δεκέμβριο στο τρίτο (τακτικό ετήσιο) Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας. Οι συναντήσεις αυτές μόνο προς όφελος της Ελλάδας μπορούν να είναι αφού θα βοηθήσουν μέσα από την επαφή να αποκλιμακωθεί η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί.

Συνολικά, θεωρώ ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη δημιουργία των συνθηκών που θα βγάλουν τη χώρα πιο γρήγορα από την κρίση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και πιθανότατα θα βοηθήσει, ενισχύοντας τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, στην επίτευξη λύσεων και σε άλλους τομείς της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε μία χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις γειτονίας και σέβεται το διεθνές δίκαιο, ισχυροποιείται και το πρόβλημα μετατίθεται σε αυτόν που με φωνές και τεχνητές κρίσεις προσπαθεί να κάνει εξωτερική πολιτική.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών