Αυστρία-Τουρκία: Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βιέννη μετά τη διακήρυξη της αυστριακής Βουλής για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Αυστρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της συμβολικής αναγνώρισης από το κοινοβούλιο στη Βιέννη της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Η διακήρυξη του αυστριακού κοινοβουλίου δημιούργησε ανεξίτηλες ουλές στη φιλία και στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αυστρία (...). Η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Χασάν Γκέους για διαβουλεύσεις”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο των σφαγών του 1915, το αυστριακό κοινοβούλιο τήρησε χθες ενός λεπτού σιγή για την γενοκτονία των Αρμενίων, γεγονός χωρίς προηγούμενο στη χώρα, η οποία ήταν άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όπου ο όρος αυτός δεν είχε ποτέ πριν υιοθετηθεί επίσημα.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η διακήρυξη αυτή... μας προκάλεσε αγανάκτηση. Απορρίπτουμε την προκατειλημμένη συμπεριφορά του αυστριακού κοινοβουλίου, το οποίο παραδίδει μαθήματα σε άλλους για την ιστορία, κάτι που δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο”, ενώ σημειώνει ότι οι αυστριακοί βουλευτές “προσβάλλουν τον τουρκικό λαό” και υιοθετούν μια εκδοχή η οποία “αντίκειται στα γεγονότα”.

“Είναι σαφές ότι αυτή η διακήρυξη (...) θα έχει μόνιμες αρνητικές συνέπειες” στις διμερείς σχέσεις, τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενορχήστρωσε τη συστηματική σφαγή του αρμενικού πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Α΄ ΠΠ και απορρίπτει τον όρο “γενοκτονία”, τον οποίο χρησιμοποιούν η Αρμενία, πολυάριθμοι ιστορικοί και περίπου είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και Ρωσία.

Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Τουρκίας, της ιστορικής κληρονόμου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1923, αντιδρά με οργή στις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο “γενοκτονία” αναφερόμενος στις σφαγές των Αρμενίων, αλλά και στην προτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Αντιδρώντας η τουρκική διπλωματία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε από το αυστριακό κοινοβούλιο ότι είναι “καθήκον μας να αναγνωρίσουμε και να καταδικάσουμε αυτά τα τρομερά γεγονότα λόγω της ιστορικής μας ευθύνης—η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ ΠΠ”. Ακόμη σημειώνεται ότι “είναι επίσης καθήκον της Τουρκίας να αντιμετωπίσει έντιμα σκοτεινά και οδυνηρά κεφάλαια της ιστορίας της”.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τον όρο “γενοκτονία” αναφερόμενος στις σφαγές. “Δεν θα ήθελα ο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τη λέξη ‘γενοκτονία’ και δεν θα περίμενα τέτοιο πράγμα”, είπε ο Ερντογάν μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ.

Η Μπούντεσταγκ, η κάτω Βουλή της Γερμανίας, αναμένεται επίσης να υιοθετήσει μια απόφαση στην οποία θα χρησιμοποιεί τον όρο γενοκτονία αύριο Παρασκευή.

Μολαταύτα ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, δύο μήνες αφότου είχε αποσύρει διμερείς συμφωνίες ειρήνης και συμφιλίωσης από το κοινοβούλιο. Επισήμανε πάντως μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους ότι “χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς”.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών