Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Λουλούδια στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα από τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μ. Ντόντικ, ο οποίος αναγνωρίζει το έγκλημα, αλλά όχι τη γενοκτονία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ άφησε λουλούδια στο μνημείο για τα θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, στο Ποτοτσάρι, εκφράζοντας τη θλίψη του για το έγκλημα που διέπραξαν οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις, το καλοκαίρι του 1995.

   Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος αρνείται ότι η σφαγή Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα αποτελεί γενοκτονία, έφτασε αναπάντεχα στην πόλη, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

   "Είναι αλήθεια πως έχει συμβεί ένα έγκλημα εδώ και λυπάμαι για όλα τα θύματα, αλλά είναι γεγονός ότι το συμβάν αυτό έχει πολιτικοποιηθεί" δήλωσε ο κ. Ντόντικ από το Ποτοτσάρι, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα Τζαμίλ Ντουράκοβιτς.

   Μετά την επίσκεψή του στο μνημείο για τα θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, ο κ. Ντόντικ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της βοσνιακής πόλης και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μίλος Μιλοβάνοβιτς.

   Οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις οδήγησαν στον θάνατο περίπου 8000 Μουσουλμάνους -πολίτες και στρατιώτες- στην περιοχή αυτή της ανατολικής Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995, στη χειρότερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

   Εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στη Χάγη, επικύρωσε, πρόσφατα, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον Σερβοβόσνιο αξιωματικό (τον καιρό του πολέμου) Ζντράβκο Τόλιμιρ.

   Επίσης, χθες, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές τελετές μνήμης για τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες που δολοφονήθηκαν στην αρχή του Κροατο-Μουσουλμανικού πολέμου, το 1993. Η μία τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αχμίτσι, κοντά στην πόλη Βίτεζ της κεντρικής Βοσνίας, όπου οι δολοφονήθηκαν 116 Μουσουλμάνοι πολίτες και στρατιώτες, πριν από 22 χρόνια, και η άλλη στην Τρούσινα, κοντά στο Κόνιτς της βόρειας Ερζεγοβίνης, όπου οι δυνάμεις των Μουσουλμάνων σκότωσαν 22 Κροάτες. Την ίδια ώρα, στο Βίτεζ, διεξάγονταν κατάθεση στεφάνι στη μνήμη 653 Κροατών που σκοτώθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της από τις δυνάμεις των Μουσουμάνων.

   Σ.Π.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών