Κύπρος: Δύο Τουρκοκύπριοι και ένας Ελληνοκύπριος προτάθηκαν από Κύπριους ευρωβουλευτές, ως υποψήφιοι για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο Τουρκοκύπριοι, ο δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ και ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων στη Μεικτή Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουντζάι, προτάθηκαν από Κύπριους ευρωβουλευτές ως υποψήφιοι για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 για την Κύπρο. Επίσης, προτάθηκε ο επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στη Μεικτή Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται από το 2008 σε άτομα ή οργανώσεις (με βάση κριτήρια που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο), που διακρίθηκαν για το σημαντικό έργο τους, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και στην προάσπιση των αξιών που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την πρόταση για τον Σενέρ Λεβέντ κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ) και Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ).

Όσον αφορά τον Σενέρ Λεβέντ στην πρόταση αναφέρεται ότι είναι δραστήριος δημοσιογράφος και σήμερα εκδότης της εφημερίδας "Αφρίκα", όνομα που επιλέχθηκε για να καταδείξει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει «κράτος» τύπου αφρικανικών δικτατορικών καθεστώτων. Το αρχικό όνομα της εφημερίδας ήταν «Αβρούπα» (Ευρώπη), πράγμα που δήλωνε τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, σε καιρούς που τέτοιο πράγμα θεωρείτο στα κατεχόμενα «προδοσία». Λόγω ακριβώς των θέσεων του, τόσο ο ίδιος όσο και η εφημερίδα, μπήκαν στο στόχαστρο της Άγκυρας και του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος. Ο ίδιος έχει φυλακιστεί και δεχθεί συχνά απειλές κατά της ζωής του. Στην πρόταση επισημαίνεται ότι «ο Σενέρ Λεβέντ περιφρονώντας τους κινδύνους, συνεχίζει να αρθρώνει καθημερινά και δημόσια λόγο ενάντια στον ασφυκτικό παρεμβατισμό της Άγκυρας στα κατεχόμενα και παράλληλα υποστηρίζει σθεναρά τον τερματισμό της κατοχής με σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κοινού κράτους των δύο κοινοτήτων και με εφαρμογή των αρχών της ΕΕ σε κράτος δικαίου και ευημερίας.»

Τις υποψηφιότητες των Τάκη Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάϊ πρότειναν, έπειτα από εισήγηση του ΑΚΕΛ, οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου. Οι δύο ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι ο Τάκης Χατζηδημητριου και ο Aλί Τουντζάϊ αγωνίζονται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και τονίζουν: "παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, κατόρθωσαν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για τη διατήρηση μνημείων, Χριστιανικών εκκλησιών και Μουσουλμανικών τεμενών, μνημεία ιδιαίτερης σημασίας τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους".

Επίσης, επισημαίνεται ότι επιστέγασμα των κοινών τους προσπαθειών αποτελεί η έναρξη των έργων αναστύλωσης του Μοναστηριού του Απόστολου Ανδρέα, θέμα που ταλάνιζε την κυπριακή κοινωνία για δεκαετίες και προσέκρουε σε διάφορα πολιτικά προβλήματα.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»