Σερβία: Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου του ICTY για την επιστροφή του Β. Σέσελι στη Χάγη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εισαγγελία του ICTY δημοσιοποίησε χθες την έφεσή της,την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Εφετών στην αρχή της εβδομάδας και έδωσε εντολή στο δικαστικό συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση προσωρινής αποφυλάκισης του αρχηγού του SRS και να του ζητήσει να επιστρέψει στη φυλακή Σεβενίνγκεν της Χάγης.

   Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου του ICTY, που δικάζει τον Βόισλαβ Σέσελι, θα ληφθεί τις επόμενες μέρες και σε αυτή θα καθορίζεται η προθεσμία, εντός της οποίας ο κατηγορούμενος θα πρέπει να επιστρέψει στη Χάγη.

   Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται μέχρι τώρα, σε τέτοιες περιπτώσεις το δικαστήριο χρησιμοποιεί την έκφραση "σε εύλογο χρόνο", αλλά μπορεί να υπάρξει και συγκεκριμένη προθεσμία, ανέφερε ο Μίλαν Αντονίγιεβιτς από την Επιτροπή Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Σερβίας.

   Το Συμβούλιο Εφετών έδωσε επίσης εντολή στο δικαστικό συμβούλιο, εφ' όσον ο κατηγορούμενος επιστρέψει στη φυλακή, να εξεταστεί ξανά το θέμα της προσωρινής αποφυλάκισής, δηλαδή να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της Σερβίας και της Ολλανδίας, με αφορμή την παροχή εγγυήσεων και στη συνέχεια να αποτιμηθεί η εκπλήρωση των όρων γι αυτό.

   Ενώ ο Σέσελι υποστηρίζει ότι δεν θα επιστρέψει οικειοθελώς στη Χάγη, από την κυβέρνηση της Σερβίας τονίζουν ότι δεν θα υπάρξουν "βίαιες συλλήψεις".

   Με το νόμο για τη συνεργασία με το ICTY, η Σερβία είναι υποχρεωμένη να συλλαμβάνει και να εκδίδει υπηκόους της εναντίον των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

   Η εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου αναφέρει ότι το αίτημα του ICTY για την έκδοση του Σέσελι έχει παραλήπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας και στη συνέχεια προωθείται στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Συνεργασία με το ICTY.

    Στη συνέχεια διεξάγεται συνεδρίαση της κυβέρνησης, στην οποία λαμβάνεται απόφαση για το ζήτημα. 

   Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών υιοθετήθηκε με βάση την έφεση της εισαγγελίας του ICTY, στην οποία υποστηρίζεται ότι το δικαστικό συμβούλιο υπέπεσε σε νομική πλάνη, επειδή παρέλειψε να εξετάσει αν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του Σέσελι, ιδίως υπό το φως της δήλωσής του ότι δεν θα επιστρέψει στη Χάγη.

   Η εισαγγελία ζήτησε από το Συμβούλιο Εφετών να ακυρώσει απόφαση απόρριψης του αιτήματος επιστροφής του Σέσελι στη φυλακή, να ανακαλέσει την απόφαση απελευθέρωσής του και να του δώσει εντολή να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να εξεταστούν και πάλι οι όροι προσωρινής αποφυλάκισής του.

   Η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς δήλωσε χθες ότι το αίτημα του ICTY για επιστροφή του Βόισλαβ Σέσελι στη φυλακή είναι "επίδειξη ισχύος" και αποδεικνύει ότι το ICTY δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του.

   "Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Θα δούμε τι κάνουμε, θα συζητήσουμε, θα συμφωνήσουμε και θα λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις" ανέφερε.

   Ο αρχηγός του SRS, στις 12 Νοεμβρίου του 2014, μετά από περίπου 12 χρόνια επέστρεψε στη Σερβία, αφού αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

   Ο αρχηγός του SRS ήταν στη φυλακή του ICTY από τις 24 Φεβρουαρίου του 2003, όταν παραδόθηκε οικειοθελώς.

    Η δίκη του άρχισε το φθινόπωρο του 2007 και η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί στις 30 Οκτωβρίου του 2013, αλλά αναβλήθηκε, όταν το ICTY έκανε δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου να εξαιρεθεί από τη δίκη ο δικαστής Φρέντερικ Χάρχοφ, λόγω μεροληπτικής στάσης.

    Από τότε, ο νέος δικαστής Μάνταγια Νιγιάνκε ενημερώνεται για την υπόθεση και ο πρόεδρος του ICTY, Τέοντορ Μερόν ανήγγειλε ότι αυτό θα διαρκέσει έως τα μέσα του 2015 και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις των δικαστών για την απόφαση.

    Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY, στις 6 Νοεμβρίου του 2014, έλαβε απόφαση να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ο κατηγορούμενος και η κυβέρνηση της Σερβίας έδωσε εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκισή του.

   Κ.Γ.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros