Υεμένη: Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο, Σουδάν και Πακιστάν έτοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Επιμελητειακή βοήθεια προσφέρουν οι ΗΠΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

"Η Ιορδανία, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Πακιστάν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην επιχείρηση", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Spa.

Οι χώρες αυτές προστίθενται στις πέντε μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ) που επίσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία.

Το σουλτανάτο του Ομάν είναι η μόνη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που δεν συμμετέχει στην επιχείρηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη νύκτα ότι ενεργούν σε στενό συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των δυνάμεων του κινήματος Χούτι προσφέρονατς επιμελητειακή υποστήριξη και πληροφορίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα έδωσε την άδεια για την παροχή επιμελητειακής βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των πληροφοριών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν λαμβάνουν μέρος απευθείας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, επεσήμανε η Μπερναντέρ Μίχαν, αλλά "έχουν συστήσει κοινό πυρήνα σχεδιασμού με τη Σαουδική Αραβία για τον συντονισμό της αμερικανικής υποστήριξης".

"Καλούμε επιτακτικά τους Χούτι να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές σταρτιωτικές τους ενέργειες και να επιοστρε΄ψουν στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου...Η διεθνής κοινότητα απηύθυνε σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς θεσμούς ότι η βίαιη κατάληψη της Υεμένης από ένοπλη δύναμη δεν είναι αποδεκτή και ότι μία νόμιμη πολιτική μετάβαση- την οποία ο λαός της υεμένης επιθυμεί εδώ και καιρό- δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων και με συναίνεση όλων των πλευρών", πρόσεθσε η εκπρόσωπος.

Η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε τη νύκτα σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων που κατυέχουν οι αντάρτες Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά, στο αεροδρόμιο, σε αεροπορική βάση και στο προεδρικό μ'έγαρο, σύμφωνα με σταρτιωτικές πηγε΄ς και μαρτυρίες κατοίκων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυκτα και επέτρεψε την "εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας των ναταρτών Χούτι, έπληξε την αεροπορικής βάση Αλ-Νταϊλάμι, κατέστρεψε συστοιχίες πυραύλων SΑΜ και 4 μαχητικά αεροσκάφη", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Spa.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών σε συνοικία της Σαναά.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα