Σερβία: Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η πλατφόρμα του προέδρου της Σερβίας Τ. Νίκολιτς για το Κόσοβο, σύμφωνα με δημοσίευμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ κοντά στην τελική εκδοχή βρίσκεται η πλατφόρμα για τη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου, την οποία προετοιμάζει ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου.

   Στο δημοσίευμα αποκαλύπτονται στοιχεία της πλατφόρμας για το Κόσοβο που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας από τα τέλη του 2014 και σημειώνεται ότι θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, όταν επικυρωθεί από τη Σερβική Βουλή.

   Όπως μεταφέρθηκε από εκπροσώπους του γραφείου του προέδρου της Σερβίας στους συντάκτες της εφημερίδας, η πλατφόρμα θα καθορίζει τη θέση του Κοσόβου και θα αναγνωρίζει τρεις καταστάσεις: το τμήμα, στο οποίο κατά πλειοψηφία ζουν Σέρβοι, το τμήμα στο οποίο οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία και ένα τρίτο τμήμα, στο οποίο κατοικούν κατά πλειοψηφία Αλβανοί, αλλά υπάρχουν και δήμοι, στους οποίους πλειοψηφία είναι ο σερβικός πληθυσμός.

   Το σχέδιο αυτό αποτελεί πρόταση μόνιμης λύσης του καθεστώτος προς το συμφέρον όλων όσοι ζουν στο Κόσοβο, τονίζεται στο δημοσίευμα και προβλέπει παραχώρηση ευρύτατης αυτονομίας στο Κόσοβο, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται τροποποίηση του Συντάγματος της Σερβίας και χωρίς διενέργεια δημοψηφίσματος.

   Η πλατφόρμα είναι η θέση του Τόμισλαβ Νίκολιτς για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου και πρέπει να γίνει κοινή θέση της κυβέρνησης και του προέδρου της Σερβίας και να εγκριθεί από τη Σερβική Βουλή.

   Το κείμενο που προετοιμάζει ο κ. Νίκολιτς και για το οποίο έχει διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι πολύ κοντά στην τελική εκδοχή. Η ηγεσία της Σερβίας θα εκτιμήσει πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημοσιοποίησή του, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

   Το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις βασικές αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και επιδίωξη πρέπει είναι ειρηνική, συνολική και διαρκής λύση, ανέφεραν από το προεδρικό γραφείο της Σερβίας.

   Η πλατφόρμα προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι ο Συνταγματικός Νόμος για το Κόσοβο, τον οποίο έχει εξαγγείλει η σερβική ηγεσία, θα αντικατοπτρίζει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών και θα ορίζει μεταξύ άλλων την Κοινότητα Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

   Το Σύνταγμα του 2006 προβλέπει ότι η ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου θα ρυθμίζεται από νόμο που θα εγκριθεί με τη διαδικασία που ακολουθείται για την τροποποίηση του Συντάγματος.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros