Βανουάτου: Για σκηνικό ολοκληρωτικής καταστροφής κάνουν λόγο οι ομάδες διάσωσης που έχουν σπεύσει στην περιοχή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Βανουάτου, έπειτα από την πανωλεθρία που άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας Παμ, κάνουν λόγο οι πρώτες αναφορές των ομάδων διάσωσης που έχουν καταφθάσει στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Οι αρχές του αρχιπελάγους του Νοτίου Ειρηνικού κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να έρθουν σε επαφή με τα νησιά που βίωσαν το χειρότερη δύνη των ανέμων του κυκλώνα που έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα. Εξαιτίας του Παμ ισοπεδώθηκαν κτίρια και καταστράφηκαν δρόμοι και γέφυρες. Ο μέχρι τώρα απολογισμός των νεκρών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στους 8, ενώ 20 ακόμα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ομάδων διάσωσης, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής.

Το νησί Τάνα, ο οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Πορτ Βίλα, βίωσε την πλήρη ισχύ του κυκλώνα, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία 5. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ολική καταστροφή.

«Αυτό που αντίκρισαν ήταν συντρίμμια παντού, ξεριζωμένη βλάστηση και ολόκληρα κομμάτια δέντρων», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Ζηλανδίας η Ορέλια Μπάλπε, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, επικαλούμενη δηλώσεις ενός πιλότου που κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για 2 θανάτους στο νησί, ωστόσο ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Η Μπάλπε δήλωσε ότι η κεντρική πόλη του νησιού, Ερομάνγκο, φαίνεται να έχει «ισοπεδωθεί».

Στην Πορτ Βίλα περίπου τα τρία τέταρτα των κτιρίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Μοιάζει ακριβώς σαν να έχει πέσει βόμβα στο κέντρο της πόλης», δήλωσε η Άλις Κλέμεντς της Unicef. «Δέντρα έχουν σπάσει, υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια παντού και λαμαρίνες έχουν πάρει πολύ παράξενα σχήματα από τη δύναμη των ανέμων», είπε. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι κοινότητες θα πρέπει προς το παρόν να βασιστούν σε φρούτα και λαχανικά και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έλλειψη σε νερό, τροφή και ηλεκτρισμό.

Στρατιωτικές πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μετέφεραν νερό, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής και προσωρινά καταλύματα για τους περίπου 10.000 ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη στο κεντρικό νησί της χώρας.

Οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τη Δευτέρα προκειμένου να καταφθάσει περαιτέρω βοήθεια και να έχουν τη δυνατότητα τουρίστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών