Καλωσορίστε το νέο χρόνο, χωρίς επιπτώσεις στο σώμα σας! Ιδέες για ελαφριά γεύματα

Πηγή: Ria Novosti

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μία μέρα που όλοι περιμένουμε ανυπόμονα, αν και συνήθως το παρακάνουμε με το φαγητό. Και όμως, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να ετοιμάσουμε νόστιμα και ελαφριά γεύματα.

Στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς μας περιμένουν πολλά πιάτα. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές φτιάχνουν σαλάτες με μαγιονέζα, κρέμες γάλακτος, διάφορα γλυκά και γενικά πιάτα που είναι πλούσια σε γεύση, αλλά και θερμίδες. Σίγουρα, το να μην προσέξουμε τι θα φάμε για μία φορά δεν είναι και τόσο κακό. Ειδικά σε μία τέτοια περίσταση. Το θέμα όμως είναι ότι συνήθως λίγες μέρες πριν ξεκινούμε διάφορες στερητικές δίαιτες, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι θα φάμε περισσότερο τις γιορτινές μέρες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε τελικά όχι μόνο από τα παραπανίσια κιλά, αλλά και από το σοκ που μπορούν να υποστούν διάφορα όργανά μας, όπως το στομάχι και το συκώτι, τα οποία είχαν συνηθίσει σε πιο λιτά γεύματα.

Για το λόγο αυτό, ας δούμε μερικές απλές λύσεις για να γιορτάσουμε φέτος χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Καταρχάς, μπορούμε να αλλάξουμε το ζαμπόν, τα λουκάνικα και τα διάφορα αλλαντικά στις συνταγές μας με αντίστοιχα από κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Ακόμα, αντικαθιστώντας τις διάφορες παχυντικές σάλτσες με γιαούρτι και μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, γλιτώνουμε θερμίδες, χωρίς να στερούμαστε τη νοστιμιά. Μην ξεχνάτε ότι μαγιονέζα μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Απλώς ανακατέψτε ελαιόλαδο, κρόκο από αβγό, ξύδι, χυμό λεμονιού και αλάτι και απολαύστε τη δική σας σπιτική μαγιονέζα.

Αλλά και για τα γλυκά υπάρχουν υγιεινές προτάσεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείστε λιγότερους κρόκους αβγών, αλεύρι από καλαμπόκι ή βρώμη, τυρί τύπου cottage, αλλά και γλυκαντικές ουσίες όπως η στέβια, βάλτε φαντασία και δημιουργικότητα και ετοιμάστε ένα υπέροχο γλυκό απαλλαγμένοι από θερμιδικές ενοχές.

Τα ποτά είναι μία ακόμα απόλαυση που όμως περιέχουν πολλές κρυφές θερμίδες. Η περίσταση βέβαια απαιτεί να πιείτε λίγη σαμπάνια ή ένα καλό κρασί. Μπορείτε όμως να αποφύγετε τα πολλά αναψυκτικά και να προτιμήσετε διάφορους χυμούς ή πράσινο τσάι.

Οι βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Ο πρώτος και κύριος κανόνας είναι ότι τρώμε με μέτρο, όχι περισσότερο από αυτό που θέλουμε. Αν τον έχουμε στο μυαλό μας, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Παράλληλα, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δοκιμάσουμε όλα τα πιάτα. Αν κάτι πιστεύουμε πως είναι βαρύ, μπορούμε να το αποφύγουμε. Τέλος, κάνουμε διαλείμματα για να χωνέψουμε. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το στομάχι μας με το να τρώμε απότομα μεγάλες ποσότητες.

Επιδόρπια με χαμηλές θερμίδες

Κέικ με τυρί και σπόρους παπαρούνας

Υλικά:

- 500 γραμμάρια τυρί cottage

- 100 γραμμάρια αλεύρι βρώμης

- 2 κουταλιές της σούπας σπόρους παπαρούνα

- 2 αβγά

- Μαγειρική σόδα

- Βανίλια

- 6 αποξηραμένα βερίκοκα

- Γλυκαντική ουσία για γεύση

Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το τυρί. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι, σταδιακά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ομοιόμορφη.

Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στη ζύμη τους σπόρους της παπαρούνας, τη βανίλια, τη σόδα και τη γλυκαντική ουσία που έχουμε επιλέξει, βάζουμε και τα βερίκοκα, ανακατεύουμε, απλώνουμε το μείγμα σε ένα σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα.

Τσιζκέικ με μούρα

Υλικά:

Για τη βάση

- 3 κουταλιές της σούπας πλιγούρι βρώμης

- 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι σίκαλης

- 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης

- 1 αβγό

- 10 κουταλιές της σούπας νερό

- Γλυκαντική ουσία για γεύση

Για τη γέμιση

- 300 γραμμάρια τυρί cottage

- Ζελατίνη 30 γραμ.

- Νερό 180 ml

- 1 μπανάνα

- 50 γραμ. γιαούρτι

Για τη στρώση

- 100 γραμ. μούρα

- Ζελατίνη 20 γραμ.

- 100 ml νερό

- Γλυκαντική ουσία

Στην αρχή ανακατεύουμε όλα τα υλικά που έχουμε για τη βάση και φτιάχνουμε μία πλούσια ζύμη. Την απλώνουμε και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη γέμιση. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε σε ένα μπλέντερ το τυρί, το γιαούρτι, τη γλυκαντική ουσία και την μπανάνα. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά.

Για τη στρώση, βγάζουμε τους σπόρους από τα μούρα, προσθέτουμε τη ζελατίνη και τη γλυκαντική ουσία και τα ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει λίγο. Απλώνουμε τη γέμιση και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 30-40 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα από μούρα και βάζουμε και πάλι στην κατάψυξη το τσιζκέικ για 20-30 λεπτά.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Highlights

hellenic seaways 300x250 sept 2017

banner meli ikarias

athina rent a car banner

e-iatros