Νέα άνοιξη για τους συμβατικούς κινητήρες;

Παρά το Dieselgate η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να επενδύει στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Θεωρεί μάλιστα ότι μπορούν να ανταγωνιστούν, για κάποιο διάστημα, τους ηλεκτροκινητήρες.

 Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι πεπεισμένη ότι ηλεκτροκινητήρες και κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνυπάρχουν για δεκαετίες ακόμα. Σε ιδανική περίπτωση οι κινητήρες αυτοί θα είναι ακόμα και ανταγωνιστικοί, δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Ματίας Βίσμαν. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ισχυρότερες μπαταρίες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν κινητήρες με συνθετικά καύσιμα (E-Fuels), πιστεύει ο κ. Βίσμαν κάνοντας λόγο ακόμα και για νέα άνοιξη στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Όμως ο κορυφαίος λομπίστας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν σταματά εκεί. Θεωρεί ότι για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι είναι απαραίτητοι οι ντιζελοκινητήρες, μιας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι κατά 15% χαμηλότερες από τους βενζινοκινητήρες. Ο Ματίας Βίσμαν πιστεύει μάλιστα ότι με τη βοήθεια νέων φίλτρων θα μειωθούν και οι υψηλότεροι ρύποι του οξειδίου του αζώτου.

Διαφορετική είναι ωστόσο η άποψη του ειδικού σε ζητήματα αυτοκίνησης Βίλι Ντιτς, ο οποίος πιστεύει ότι νέες αυτές τεχνολογίες δεν θα εφαρμοστούν σε μικρομεσαία οχήματα λόγω του υψηλού κόστους. Σε άρθρο του στην εφημερίδα του Βιομηχανικού Συνδέσμου σημειώνει ότι οι ντιζελοκινητήρες βρίσκονται σε υποχώρηση στα μικρομεσαία οχήματα, θα παραμείνουν ωστόσο για ικανό διάστημα ακόμα σε αυτοκίνητα με μεγαλύτερους κινητήρες.

Ελάχιστα τα ηλεκτρικά οχήματα στη Γερμανία

Παρά τις φρολογικές ελαφρύνσεις οι Γερμανοί δεν προτιμούν τα ηλεκτρικά οχήματα

Παρά τις φρολογικές ελαφρύνσεις οι Γερμανοί δεν προτιμούν τα ηλεκτρικά οχήματα

Την ίδια στιγμή όμως αρμόδιοι πολιτικοί θέλουν να διώξουν τους ντιζελοκινητήρες από το κέντρο των μητροπόλεων. Έτσι οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Αθήνας, της Μαδρίτης και της πόλης του Μεξικού ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη, σε συνάντησή τους στο Μεξικό, την απαγόρευση των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων στις πόλεις τους από το 2025. Η συνάντηση των δημάρχων αφορούσε τα «πράσινα» μέσα μεταφοράς, αλλά και την αύξηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Στη Γερμανία οι αριθμοί των ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί είναι. Τον Νοέμβριο για παράδειγμα κυκλοφόρησαν συνολικά 2.649 ηλεκτροκίνητα οχήματα, από τα οποία τα 1.418 ήταν υβριδικά και μόνο 1.231 με αποκλειστικά ηλεκτρικό κινητήρα. Συνεπώς στις 276.000 νέες κυκλοφορίες το 2016, τα καινούργια ηλεκτροκίνητα δεν φθάνουν ούτε καν το 1%.

Ο Ματίας Βίσμαν από τον Σύνδεσμο Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ωστόσο αισιόδοξος ότι το ποσοστό αυτό θα ανέβει στα επόμενα χρόνια. Η αυτονομία 500 χλμ θα γίνει στάνταρτ, τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα θα αυξηθούν και οι μεγάλοι γερμανοί κατασκευαστές προγραμματίζουν δίκτυο τροφοδοσίας στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους, λέει ο γερμανός ειδικός, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το 2025, το 15%-25% των νέων οχημάτων θα είναι ηλεκτρικά.

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»