Το Θαύμα της Κέρκυρας τότε και τώρα

Της Μαρίας Σιαφάκα

Το νησί με τις αιωνόβιες ελιές και τις κρυστάλλινες θάλασσες, το νησί με τα καντούνια και τις καντάδες, το νησί με τις Φιλαρμονικές. Η Κέρκυρα σε ένα γαλήνιο καρτ ποστάλ!

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι εδώ στην Κέρκυρα γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές, πιο ηρωικές, πιο σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη σελίδα, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την ευρωπαϊκή ιστορία καθορίζοντας για πάντα εκτός από τα γεωγραφικά μας σύνορα, τον πολιτισμό μας, τα ιδανικά και τις αξίες μας;

Είναι Αύγουστος του 1716, ο Σάξονας Στρατάρχης Ιωάννης Ματθίας φον Σούλεμπουργκ, ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών, επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού θα λέγαμε, στρατού, με το ναύαρχο Αντρέα Πιζάνι και μαζί με τους ηρωικούς Κερκυραίους, Χριστιανούς και Εβραίους υπερασπιστές της πόλης, αντιστέκεται γενναία απέναντι σε ένα υπερπολυάριθμο στρατό των Οθωμανών. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. 45.000 με 55.000 υπολογίζονται οι εισβολείς Οθωμανοί σε αντιπαράθεση με τους 3.097 άνδρες υπερασπιστές της πόλης από τους οποίους οι μάχιμοι είναι μόλις 2.240.  

Και το μεγάλο Θαύμα έγινε! Ο Άγιος Σπυρίδωνας, εμφανίστηκε τότε πάνω από το Παλαιό Φρούριο ως Καλόγερος κρατώντας αναμμένο πυρσό και την ίδια στιγμή ξέσπασε μια τρομερή καταιγίδα που κατέστρεψε τον Οθωμανικό στόλο και έσπειρε τον πανικό και τον όλεθρο στους πολιορκητές. Όσοι από αυτούς κατάφεραν να σωθούν, τράπηκαν όπως όπως σε φυγή. Ο Άγιος Σπυρίδωνας πάντα Άγρυπνος Φρουρός, Πατέρας, Προστάτης και Φύλακας έσωσε την πόλη.

Η Κέρκυρα τιμά τον αγαπημένο μας Άγιο και Προστάτη με τη μεγάλη Λιτανεία που γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.

Ενώ ο Antonio Vivaldi στο ορατόριο Juditha triumphans devicta Holofernis barbarie πέρασε στην τέχνη και στην αθανασία το μεγάλο αυτό γεγονός!

Ωστόσο, η γεωπολιτική αλλά και η ιδεολογική σημασία του Θαύματος της Κέρκυρας, για την Ελλάδα, την Μεσόγειο αλλά και την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη αναδειχθεί και εκτιμηθεί όπως και θα έπρεπε.

Γιατί, φέτος 301 χρόνια μετά, ο δρόμος που άνοιξε το Θαύμα της Κέρκυρας είναι ακόμη ανοιχτός και στα βήματά του εξακολουθούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, τα όνειρά μας, τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας, αλλά και την πορεία μας προς το μέλλον! 

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών