Κάνουν ό,τι τους διατάζουν οι ξένoι

Της Σοφίας Βούλτεψη*

Είναι πλέον γνωστό και πέραν πάσης αμφιβολίας: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπογράφουν και με τα δυο τους χέρια ό,τι τους σερβίρουν οι δανειστές.

Εκεί που θα έδιωχναν τους τροϊκανούς και θα έσχιζαν τα μνημόνια «ντάλα μεσημέρι», έχουν ήδη υπογράψει δύο μνημόνια και μερικά συμπληρωματικά.

Εκεί που θα βάραγαν τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση ως… «Ταλιμπάν των αγορών», τώρα πανηγυρίζουν επειδή δανείστηκαν με χειρότερους όρους, ακριβώς από τους ίδιους που αποκαλούσαν «κοράκια της καταστροφής», «μαντρόσκυλα του συστήματος» και «διεθνείς απατεώνες».

Εκεί που δεν θα έστελναν καμιά επιστολή στους δανειστές (διότι, όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας την επιστολή θα την έστελνε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015), τώρα έχει πονέσει το χέρι τους να υπογράφουν επιστολές – οι οποίες έχουν φθάσει αισίως στις 23.

Εκεί που ο κ. Τσίπρας δεν θα συναντούσε ιδιαιτέρως την κ. Μέρκελ, αλλά θα την αντιμετώπιζε ως μία ακόμη ηγέτη της ΕΕ, τώρα την έχει συναντήσει 19 φορές και μιλά μαζί της στο τηλέφωνο Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο.

Πηγαίνοντας από «ναι» σε «ναι», ήλθε και η επιτομή: Τις προάλλες πληροφορηθήκαμε από τον κ. Μουζάλα, μέσω συνέντευξής του στο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι η Αθήνα έκανε τελικά αποδεκτή τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8/12/2016) για επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου και ήδη έχουμε δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες που επειδή η πρώτη χώρα εισόδου τους ήταν η δική μας, επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν, ο Κανονισμός για τις επαναπροωθήσεις στις πρώτες χώρες εισόδου είχε ανασταλεί όσον αφορά στην Ελλάδα ήδη από το 2011 και έκτοτε η αναστολή ανανεωνόταν κάθε χρόνο.

Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως, ο Κανονισμός επανήλθε σε ισχύ και άρχισαν οι επαναπροωθήσεις – οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, πλην όμως συνέβησαν. Με το πρόσχημα ότι μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (με την οποία τα δύο μέρη συμφώνησαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή την Ελλάδα) μειώθηκαν οι ροές.

Ήδη η Αθήνα δέχεται αιτήματα από πολλές χώρες και ο κ. Μουζάλας λέει ότι πρόκειται για «συμβολικές» επαναπροωθήσεις, έτσι για να δείξουμε ότι δεν περιφρονούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Σπήγκελ στις 26 Μαρτίου, ο κ. Μουζάλας είχε δηλώσει πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω. Κάνω έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης»!

Στο ερώτημα του γερμανικού περιοδικού αν αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή της εφαρμογής των κανόνων του Δουβλίνου, είχε απαντήσει: «Ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τους κανόνες του Δουβλίνου. Θέλω να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων. Μόλις σηκωθήκαμε. Μη μας κάνετε να σκοντάψουμε πάλι».

Είχε, ωστόσο, αφήσει ένα ανοιχτό παράθυρο, μιλώντας και τότε για «μια μικρή ομάδα, ως σύμβολο ότι δεν απορρίπτουμε τους κανόνες του Δουβλίνου εξ ολοκλήρου».

Και γιατί παρακαλώ να δείξουμε ότι δεν απορρίπτουμε το Δουβλίνο;

Οι κύριοι αυτοί της ΕΕ κρατούν κλειστά τα βόρεια σύνορά μας εδώ και ενάμιση χρόνο. Επομένως, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν στα νησιά, όσοι κι’ αν είναι, εγκλωβίζονται στην χώρα μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ασφυκτική.

Μόνο από την 1η ως την 7η Αυγούστου στα νησιά του Αιγαίου πέρασαν 456 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μόνο στις 28 Ιουλίου είχαμε 341 νέες αφίξεις, στις 26 Ιουλίου 112, στις 20 Ιουλίου 103, στις 18 Ιουλίου 251, στις 3 Ιουνίου 107 και ανάλογες ήσαν οι ροές και τον Μάιο και τον Απρίλιο.

Επομένως, η Ελλάδα όφειλε να απαιτήσει να ανοίξουν τα παρανόμως κλειστά βόρεια σύνορά της και μετά να αρχίζει η εφαρμογή οποιουδήποτε κανονισμού.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί από τους γνωστούς για τους λεονταρισμούς τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…

*Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα