Ηράκλειο: Κάθε βήμα.... ένα ταξίδι στην ιστορία

Του κ. Gian Andrea Paolo Garancini, Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου

Το Μεγάλο Κάστρο με τα Ενετικά Τείχη του και τους Λέοντες φύλακες του είναι μία πόλη φωτεινή, Μεσογειακή και όμορφη με ανθρώπους ζεστούς και φιλόξενους. Είναι μία πόλη που σε προ(σ)καλεί να την περπατήσεις, να την απολαύσεις …

Ας περπατήσουμε λοιπόν μαζί στο Ανοιξιάτικο Ηράκλειο ξεκινώντας από την Ενετική Λότζια, που σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης.

Λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκεται η Κρήνη Μοροζίνι ή διαφορετικά «τα Λιοντάρια» όπως τα αποκαλούν οι Ηρακλειώτες που τα θεωρούν κομμάτι της καθημερινότητας τους αφού βρίσκονται στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης, στην Πλατεία Καλλεργών. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, χώρος εκδηλώσεων για τους Ηρακλειώτες του σήμερα, χώρος τελετών για τους Ενετούς του 13ου αιώνα που έχτισαν το συγκεκριμένο ναό. Διασχίζοντας το «σταυρό» της πόλης, της λεωφόρους Δικαιοσύνης και Καλοκαιρινού στη συμβολή τους με τη 1821 και την 25ης Αυγούστου, ανεβαίνουμε την κεντρική αγορά της πόλης που μπορεί να μην είναι …σκεπαστή είναι όμως γεμάτη μαγαζιά τροφίμων και ειδών λαϊκής τέχνης. Κάπου εκεί μπορούμε να ξαποστάσουμε για μία παγωμένη τσικουδιά με μεζέ, μπορούμε να βρούμε να αγοράσουμε καλές ντομάτες και αγγουράκια ή αγκινάρες, άριστης ποιότητας ελιές και πολύ καλό ντόπιο τυρί! Στο τέρμα της οδού 1866 – όπως ονομάζεται ο δρόμος- βρίσκεται η Πλατεία Κορνάρου με την Κρήνη Μπέμπο και τον ιστορικό Κουμπέ. Η πρόσφατη ανάπλαση στην συγκεκριμένη Πλατεία ανέδειξε τα εξαιρετικά μνημεία, Ρωμαϊκής αλλά και Οθωμανικής περιόδου.  Η βόλτα μας συνεχίζεται προς την Πλατεία Ελευθερίας, μέσω της εμπορικής οδού Αβέρωφ. Απέναντι μας το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και πιο δίπλα η Πύλη του Αγίου Γεωργίου που πάντα φιλοξενεί ένα εικαστικό δρώμενο ενώ ακόμα και να τη διασχίσει κανείς είναι μία όμορφη εμπειρία αφού βγάζει τον επισκέπτη έξω από τα Ενετικά Τείχη της πόλης, το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Κάπως έτσι καταλήγουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Όχι άδικα θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη με τους θησαυρούς του μινωικού πολιτισμού να κατέχουν κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα εκθέματα. Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δίνει το ερέθισμα για μία μεγάλη βόλτα- ξενάγηση στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού!

Και μετά από τη βόλτα στο παρελθόν, μία βόλτα κοντά στη θάλασσα μας επαναφέρει στο σήμερα… Κατηφορίζοντας την οδό Δουκός Μποφόρ, περπατώντας –ουσιαστικά – κατά μήκος των Ενετικών Τειχών και παρατηρώντας από πάνω την Πύλη Σαμπιονάρα, κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια δίπλα από τα Νεώρια και περπατώντας δίπλα στο παλιό Λιμάνι προς το Ενετικό Φρούριο του Κούλε (Rocca a Mare) συνειδητοποιούμε ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη λουσμένη στο Μεσογειακό φως, γεμάτη ζωή και χρώμα, με τους Ενετούς να έχουν σταθεί γενναιόδωροι στο φευγιό τους… Αυτά τα Τείχη που το τυλίγουν, με τις ανακαινισμένες Πύλες τους, που μόνο πολιτισμό προάγουν και όμορφες ιδέες μπορούν να «γεννήσουν», δεν τυλίγουν μόνο την πόλη αλλά και την ίδια τη ζωή των κατοίκων. Πάνω σε αυτά χτίζουν τη ζωή τους, ονειρεύονται, σχεδιάζουν, οργανώνουν… Όχι τυχαία, πάνω σε αυτά τα Τείχη, στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο είναι και ο τάφος του μεγάλου Κρητικού στοχαστή και συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη…

Περπατήσαμε δίπλα στη θάλασσα, από την Πλατεία 18 Άγγλων μέχρι τον ναό Αγίου Πέτρου και Παύλου στην Καστέλλα, ένας ναός που είχε χτιστεί από τους πρώτους χρόνους της βενετσιάνικης κυριαρχίας και ανήκε στο τάγμα των Δομινικανών.

Και από εκεί μπαίνουμε μέσα στα σοκάκια της πόλης, περνάμε από πεζόδρομους με ψαροταβέρνες και ουζερί γεμάτα κόσμο που απολαμβάνει την τσικουδιά και το παγωμένο του κρασί με νηστίσιμους μεζέδες ακολουθώντας την παράδοση μιας πόλης που ξέρει να ζει. Περνάμε δίπλα από φούρνους που εκείνη την ώρα ξεφουρνίζουν γλυκά τσουρέκια και ανεβατά καλιτσούνια που η μυρωδιά τους «σπάει» τη μύτη, περνάμε δίπλα από ανοικτά παράθυρα σπιτιών που οι γυναίκες τηγανίζουν χορτόπιτες με δέκα είδη χόρτων η κάθε μία και χοχλιούς μπουμπουριστούς με αρισμαρί και ξύδι, περνάμε δίπλα από καφενεία που κάποιοι πίνουν μία ρακί με αγκινάρα, κουκιά και ελιές… γιατί το Ηράκλειο έχει ακόμα γειτονιές!

Και μετά από όλα αυτά  καταλήγουμε και πάλι στην οδό της Πλάνης, την 25ης Αυγούστου. Ένας δρόμος που –με όποια ονομασία- ξεκινούσε πάντα από το λιμάνι και κατέληγε στην καρδιά της πόλης! Τα βήματα μας βγάζουν μπροστά στον Άγιο Τίτο, μία τετράγωνη Βασιλική με τρούλο από την εποχή του Νικηφόρου Φωκά.

Όμως η βόλτα μας στο Ηράκλειο δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός της επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, τον καβαλάρη προστάτη της πόλης, καθώς και στον μικρό Άγιο Μηνά, στην εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Πρόκειται για έναν ναό που αποτελεί εξαίρετο δείγμα εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής ενώ πολλές από τις εικόνες του αποτελούν αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής αναγέννησης.

Αυτά υπάρχουν και εκτίθενται και στο ναό της Σιναϊτικής μονής της Αγίας Αικατερίνης και βρίσκεται βορειοανατολικά του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά. Στον χώρο αυτό σήμερα στεγάζεται έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα της κρητικής αναγέννησης ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν τα έργα του Μιχαήλ Δαμασκηνού. Τα χριστιανικά μνημεία του Ηρακλείου είναι ξεχωριστά και συγκινούν τον επισκέπτη…

Όμως και η ενδοχώρα αυτής της πόλης είναι ξεχωριστή. Οι οικισμοί της είναι χτισμένοι μέσα στα λιόφυτα και στα αμπέλια. Δίπλα σε φαράγγια, πλάι σε βουνοκορφές, κάστρα και ιστορικές μονές. Σταυράκια, Προφήτης Ηλίας, Δαφνές, Βενεράτο, Σίβα, Αυγενική, Κεράσια, Βούτες, Σκαλάνι, Καλλιθέα, Άγιος Μύρωνας, Ασίτες, Πενταμόδι, Πετροκέφαλο, Πυργού, Άγιος Σύλλας, Κυπαρίσσι. Η Κρητική γη σε όλο της το μεγαλείο …

Αδράξτε την ευκαιρία να γνωρίσετε την πόλη του Ηρακλείου και την ενδοχώρα του Δήμου, πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε!

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros