«Κλειδί» για την τουριστική ανάπτυξη, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας και οι στρατηγικές συνεργασίες στο εξωτερικό

Της κυρίας Έλενας Κουντουρά*

Ο Τουρισμός είναι τομέας υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Συμβάλει πλέον με περισσότερο από  20% στο  ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και σε 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, έχοντας   ουσιαστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Με εξαιρετική συνεργασία και συντονισμό σεπολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακόεπίπεδο του κυβερνητικού έργου τα δύο τελευταία χρόνια, προχωρήσαμε σε δυναμικά ανοίγματα στις διεθνείς αγορές. Ισχυροποιήσαμε τη διεθνή εικόνα της  Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών και προσελκύσαμε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.  Πετύχαμε τις υψηλότερες ιστορικά τουριστικές επιδόσεις.

Το2015 καταγράψαμε ρεκόρ 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων  και το 2016  νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων. Στη διετία προσελκύσαμε 4 εκατ. επιπλέον διεθνείς αφίξεις.

Το 2017 εξελίσσεται στην καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά με θεαματική διψήφια  αύξηση της ζήτησης, των κρατήσεων, των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων. Οι πληρότητες και  οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και οι νέες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς νέους και δημοφιλείς προορισμούς που προωθούμε μέσα από την εντατική προώθηση και προβολή και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας που επιδιώξαμε, αγγίζουν πρωτόγνωρα επίπεδα.

Περισσότεροι από 30 εκατ. ξένοι επισκέπτες αναμένεται να επιλέξουν φέτος την χώρα μας για τις διακοπές τους, που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα, μετά από δύο χρονιές διαδοχικών ρεκόρ με ρυθμούς ανάπτυξης 7% διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%.  .

Εφαρμόζοντας την  εθνική τουριστική πολιτική μας με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και με πέντε στρατηγικούς άξονες, κάναμε πράξη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελούσε ζητούμενο ετών.

Ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η ΝΑ Ασία, η Ινδία, και στηρίξαμε τις δυναμικές αγορές της Αμερικής, του Καναδά και της Ρωσίας,  με αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού υψηλού επιπέδου 10% στην Ελλάδα το 2016.

Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς και νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα, ένα κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν, με στόχο η τουριστική δραστηριότητα να επεκταθεί  όλο τον χρόνο και τα οφέλη να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Ενθαρρύναμε την προσέλκυση  νέων τουριστικών επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα για να ενισχύσουμε την διαθεσιμότητα και να καταστεί το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό.

Ενώ, μέσω του  ΕΟΤ υλοποιήσαμε  ένα δυναμικό πρόγραμμα στρατηγικής επικοινωνίας για την παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας. Με μεικτή διαφήμιση σε όλα τα μέσα,

με αποτελεσματική συνδιαφήμιση, με ενισχυμένη παρουσία  στα μεγαλύτερα online και offline εργαλεία ευρείας απήχησης, με  δυναμική συμμετοχή στον μεγαλύτερο αριθμό Διεθνών Τουριστικών Εκθέσεων και με τη διοργάνωση 251 ταξιδίων εξοικείωσης στην Ελλάδα το 2016 - όταν στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τα 40 - πετύχαμε πολλαπλάσια προβολή και απήχηση. 

Προχωρήσαμε  σε διαπραγματεύσεις, συμφωνίες και στρατηγικές συνεργασίες με τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς και τις αεροπορικές εταιρείες που οδήγησαν σε αύξηση  των αφίξεων. Μέσα από την επέκταση των τουριστικών πακέτων και των πτητικών τους προγραμμάτων τους για μεγαλύτερο διάστημα του έτους, ενισχύσαμε  τους δημοφιλείς αλλά και νέους ελληνικούς  προορισμούς.

Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας αποτελεί «κλειδί» για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη  τα επόμενα χρόνια. Καθώς    αυξάνονται τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, βασική μας επιδιώξη είναι να διασφαλίζεται  επαρκής διαθεσιμότητα αλλά και παράλληλα  να επιτυγχάνεται η ισόρροπη κατανομή του τουριστικού ρεύματος στους  δημοφιλείς και νέους προορισμούς, ώστε αντίστοιχα και τα οφέλη της ανάπτυξης να διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα και τις τοπικές κοινωνίες.

Με τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, πετύχαμε το 2017 σημαντική αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων από μεγαλύτερο αριθμό ξένων αγορών σε ελληνικούς προορισμούς.

Μέσα από την πολιτική εξωστρέφειας και ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών της Ελλάδας με ισχυρές και ανερχόμενες οικονομίες παγκοσμίως που υλοποιούνται σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, προωθούμε και προβάλλουμε δυναμικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν . Προσκαλούμε τους κορυφαίους ομίλους και παγκόσμιας ταξιδιωτικής  βιομηχανίας να επενδύσουν στις θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, να ενισχύσουν την παρουσία τους και τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας.  

Το 2016 εξασφαλίσαμε θερινές πτήσεις προς την Ελλάδα από τρεις αμερικανικούς αερομεταφορείς- Αmerican, Delta και United – έναντι μόνο ενός στο παρελθόν. Μεγάλη επιτυχία το 2017 αποτελεί η  νέα πτήση  της Emirates, που ως υπουργείο διαπραγματευτήκαμε επίμονα και  συνδέει απευθείας την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι καθημερινά και όλο το χρόνο.  

Στο πλαίσιο  της  στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Κίνας που η κυβέρνηση προωθεί συστηματικά και εντατικά τα δύο τελευταία χρόνια, οι συντονισμένες επαφές οδήγησαν στην εξαγγελία έναρξης από το φθινόπωρο της απευθείας πτήσης Αθήνας – Πεκίνο από την Air China , αλλά και στη δρομολογούμενη από την Eastern China αεροπορική σύνδεση με τη Σαγκάη. 

Το 2017 για πρώτη φορά η Αθήνα συνδέθηκε με τη Σιγκαπούρη, όπου τον Οκτώβριο εγκαινιάζουμε την συμμετοχή μας με περίπτερο του ΕΟΤ  στη Διεθνή Έκθεση ΙΤΒ Αsia.

Σε επίπεδο υπουργών Μεταφορών έχει επίσης συμφωνηθεί η διερεύνηση της έναρξης απευθείας πτήσης με την Ινδία, τουριστική αγορά που επιλέξαμε να ανοίξουμε στρατηγικά το 2017, και συμμετείχαμε για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση.

Από την πλευρά μας δημιουργούμε το πλαίσιο και τις συνθήκες εκείνες που καθιστούν την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό ελκυστικό πεδίο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για συνεργασίες και συνέργειες επικερδείς και επωφελείς μέσα από την αύξηση του τουρισμού.  Η συλλογική προσπάθεια και επιτυχία της κυβέρνησης  στον τουρισμό συμβάλλει στην επίτευξη του  εθνικού στόχου για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας.

*Η κυρία Έλενα Κουντουρά είναι Υπουργός Τουρισμού.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros